Op zoek gaan naar je droombaan, of uiteindelijk een droombaan hebben. Het klinkt als geweldig nieuws, maar vergeet niet dat er ook bloed, zweet en tranen mee gepaard gaat. Het is een traject van doorzetten en positief blijven. Na de laatste tien droombaanverhalen heb ik de 5 grootste tegenvallers even voor je op een rijtje gezet:
1| Onzekerheid
Hoe weet je nu of je op de goede weg zit? En of jouw ideeën dus wel aanslaan? Anne Hiddink – van Spreeuwel van reisbureau Van Aa tot Zet zei hierover: “Je leert met vallen en opstaan en iedereen is weleens onzeker. Er is dan ook niemand die zegt wat goed of fout is en welke weg je in moet slaan. Soms weet je pas of iets werkt nadat je er heel veel energie in hebt gestoken.”
En dat klopt natuurlijk. Je weet niet altijd of je op de goede weg zit. Die onzekerheid moet je dus weleens accepteren, of zoals Lianne Middeldorp aangaf: “Ik geloof nu dat onzekerheid onderdeel is van ondernemen en ondertussen raak ik er wel aan gewend. Voor het grootste deel zit het in je hoofd en hoe je er mee omgaat.”
2| Eigen tijd indelen
Sommige droombanen zijn geen banen van 9-tot-5. Daar gaat vaak meer tijd inzitten. Houd daar dus rekening mee en zorg dat je goed met je tijd omgaat. “Zelfstandig ondernemerschap is echt keihard werken,’ zegt Denise Linden. “Je bent boekhouder, netwerker, klantenservice en specialist tegelijk. Dat past niet in een 9-tot-5 baan.” Ook Martine Ridderhof beaamt dat. “Ik vind het soms lastig om mijn tijd goed in te plannen en een goede verdeling te maken tussen praktijk, blog en leuke dingen doen voor mezelf.”
3| De financiële zaken en administratie
Facturen versturen en checken, urenoverzicht bijhouden, bonnetjes bewaren. Het zijn zomaar een paar dingen die erg belangrijk zijn als je voor jezelf werkt. Maar het zijn niet de leukste dingen. Eline van Doorn zegt hierover: “Er staan altijd wel facturen open bij klanten. En daar moet je zelf achteraan. Dat vind ik lastig, want ik ben best een zacht gekookt ei op dit gebied.” En ook Janneke Mulder vindt het een uitdaging om wel betaald te worden voor het werk dat ze doet, terwijl de kosten van haar bedrijf gewoon doorlopen. Gelukkig zijn er altijd hulptroepen die je kunt inschakelen. Zo wordt Prisca Visser graag hierbij geholpen door haar man, anders ‘wordt het een enorme zoekpuzzel’.
4| Overal achteraan moeten
Je bent als zelfstandige niet alleen bezig met je ‘core business’, er komt meer bij kijken. En daar moet je zelf ook veel voor doen. Raffie Flasch zegt hierover: “Soms vind ik het allemaal wel heel veel wat ik zelf moet regelen. Ik creëer liever.” Karen Rensma herkent dit. “Als zzp-er doe ik alles zelf. En niet alle taken vind ik leuk, maar ze vragen wel tijd. Ik heb echt moeten leren mezelf daarin goed te managen, zodat het behapbaar blijft. Op die manier blijft het ook leuk.”
5| In je eentje werken
Als je gewend bent aan mensen om je heen en je begint ineens als zelfstandige, is dat een best een omslag. Imke Jacobs vertelt: “Ik ben een enorm sociaal dier en ik had af en toe dagen lang niemand om mee te sparren of te kletsen. Daarom ben ik toch weer parttime aan de slag gegaan, omdat ik de afwisseling tussen mentaal en fysiek werk, en tussen alleen werken of met collega’s, het fijnste vind.
Waar loop jij tegen aan op de weg naar je droombaan? Laat het me weten in de comments hieronder!