Creatieve verrijking

Twijfels over ons werk hebben we allemaal wel eens. Geeft het nog voldoening? Haal je er alles uit? Deze vragen hielden de creatieve Marieke Franken ook bezig, die uiteindelijk tijdens haar baan besloot om voor zichzelf te gaan beginnen, zodat ze de dingen kon doen waar ze blij van wordt. Tegenwoordig is Marieke creatief coach en verzorgt ze naast 1 op 1 coachingsgesprekken ook workshops. Waarom ze voor zichzelf is begonnen lees je in haar droombaanverhaal.

Met een achtergrond in Sociaal Pedagogische Hulpverlening, heeft Marieke verschillende banen gehad. Zo is ze gestart in de zorg als agoog, heeft ze bij een klantencontactcentrum gewerkt en kwam ze uiteindelijk terecht in de trainerswereld. Als trainer, maar ook als officemanager. Toch was het niet wat ze wilde doen.

Concrete veranderstappen

“Ik ben goed gaan nadenken, maar vooral voelen, wat ik echt leuk vind en waar ik goed in ben. Alles wat ik voor het vak coach heb gedaan vond ik vooral leuk vanwege de collega’s, nieuwe uitdaging of een fijne sfeer. Maar het werk anzich vond ik nooit echt super. Ik haalde niet alles uit mezelf en dat ging op een gegeven moment schuren.

Tijdens een training werd door een andere trainer direct de vinger op de zere plek gelegd en toen wist ik het. Ik word conducteur. Nee, grapje. Coach. Ik vind het leuk om dieper te graven dan we normaal gewend zijn om te doen en daarnaast ben ik praktisch ingesteld. Dus heel fijn om te filosoferen en te fantaseren, maar hoe ga je dat morgen aanpakken? Ik houd van concrete veranderstappen.”

Ik vind het gaaf om luikjes in het brein te openen die dicht zijn gegaan.

Praktische zaken

Toen Marieke eenmaal doorhad dat ze coach wilde worden, heeft ze gelijk stappen gezet. “Binnen een week wist ik dat ik iets anders wilde doen, waar ik de opleiding kon volgen en hoe ik dat kon financieren. Gevoelsmatig had ik de beslissing al genomen en daarna ben ik direct de praktische zaken gaan uitzoeken.”

“Natuurlijk vond ik het ook spannend. Kan ik het wel? En moet ik alle schepen achter mij verbranden, dus vast contract en eventueel een afvloeiregeling, of moet ik er gewoon voor gaan? Ik ben het type niet dat afwacht wat anderen voor mij beslissen, dus ik ben er vol voor gegaan. Maar mijn verstand werpt nog wel eens barrières op. Toen ik de knoop had doorgehakt, voelde het gelijk goed. Ik had er zin in en ging ervoor.”

Ik heb al mijn vakantiedagen opgenomen en ik heb de sprong gewaagd.

Creatieve verrijking

Marieke heeft zeker het gevoel dat ze een goede beslissing heeft genomen, want het feit dat ze de regie heeft over haar werk, vindt ze heerlijk. “Ik kan zelf bepalen wat ik doe, wanneer en met wie. Ik bedenk iets en dan kan ik het testen en toepassen. Ik hoef geen verantwoording aan anderen af te leggen, ik hoef niet te wachten op toestemming van hogere hand en voor het grootste gedeelte hoef ik alleen maar rekening te houden met mezelf.”

“Daarnaast kan ik al mijn creativiteit kwijt in mijn werk. Het contact met de mensen, die evenveel verschillende denkwijzen hebben, heeft mij enorm verrijkt. Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb, is om groot te denken en kleine stappen te zetten. Elke dag is 1% erbij en aan het einde van het jaar heb je 365%.”

Door vanuit de ogen van een ander te kijken, zie je de wereld op een andere manier.

Nog een laatste tip van Marieke:

“Bij twijfelen gewoon doen! En anders uitzoeken waar die twijfel vandaan komt. Is het spanning voor het onbekende? Gewoon doen! Is het kopzorgen omdat je niet weet hoe het financieel uitpakt? Ga rekenen. Je keuze is voor nu en misschien niet voor altijd. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En het is de vraag of je dat wilt.”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *