Juridische passie

Denken dat het beter kan, is vaak een reden om voor jezelf te beginnen. Dit geldt ook voor Janneke Mulder (37), die zo’n twee jaar geleden haar eigen kantoor voor familie- en erfrecht heeft opgericht. Binnen Uiteen werkt zij samen met haar business partner als familierechtadvocaat en scheidingsmediator. En dat dit niet alleen een wereld van juridische maatregelen is, maar ook een wereld vol dynamiek en emoties, vertelt Janneke in onderstaand verhaal.

Van oorsprong komt Janneke uit de Achterhoek, maar inmiddels woont ze alweer zo’n 12 jaar in Rotterdam. Na een studie rechten in Utrecht heeft ze 10 jaar lang verschillende functies gehad als advocaat en scheidingsmediator binnen advocatenkantoren in Den Haag en Rotterdam. Maar de ideeën die ze had over de (familierecht)advocatuur kon ze onvoldoende kwijt binnen de kantoren waar ze werkte. “In mijn praktijk heb ik ervaren dat de problemen waar mensen mee bij ons komen meestal niet uitsluitend met juridische maatregelen op te lossen is. Vaak ligt aan dit soort vraagstukken een ander probleem ten grondslag. Om tot een goede oplossing te komen, vind ik dat je naast specialistische kennis van het rechtsgebied ook andere skills nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan kennis van familieverhoudingen, communicatie en psychologie. Deze combinatie miste ik binnen de andere advocatenkantoren.”

Samen Uiteen

Omdat Janneke na 10 jaar een goed netwerk had opgebouwd, durfde ze de sprong te wagen om voor zichzelf te beginnen. Maar niet alleen, want een sparringpartner is erg belangrijk om goede kwaliteit te bieden, geeft ze aan. “Op een gegeven moment wilde ik niet meer wachten. Die partner meldt zich wel, dacht ik. Toen ik via via vernam dat mijn huidige business partner (Fleur Oirbans) weg was gegaan bij haar kantoor, heb ik meteen contact met haar opgenomen. Drie maanden later zijn wij de maatschap aangegaan.

De vrijheid vindt Janneke het fijnste aan haar werk. Als moeder van een zoontje van twee jaar, vindt ze het belangrijk om rond half 6 weg te kunnen gaan en hem van de crèche te halen. Maar ook de vrijheid om het beleid van haar bedrijf en praktijk te bepalen is een belangrijk onderdeel van haar werkgeluk. “Wij doen dingen anders bij Uiteen. De communicatie met de cliënt is één van de belangrijkste zaken voor ons vak. Wij willen laagdrempelig zijn. Zo Whatsappen wij bijvoorbeeld met cliënten, terwijl veel advocaten hun mobiele telefoonnummer niet eens willen geven. Daarnaast zijn we actief op social media en bieden we één loket voor je probleem. Wij werken namelijk met vaste samenwerkpartners uit andere disciplines, zoals de psycholoog, de accountant of de kindercoach. Zo hoef je het allemaal niet zelf uit te zoeken, wat bij andere advocaten wel geregeld gebeurt.”

Juridische passie

Al zo’n 12 jaar oefent Janneke het vak uit van familierechtadvocaat en het blijft haar elke dag boeien. “De wet is bij het oplossen behulpzaam en soms zelfs nodig, maar geeft niet overal antwoord op. Zo doet een rechter niet over alle geschilpunten een uitspraak. Mensen hebben immers ondanks het geschil vaak een gezamenlijk belang wat hen bindt. In het geval van een erfenis is het vaak de familiaire relatie. Terwijl bij een echtscheiding het gezamenlijke belang de kinderen of het gemeenschappelijk bezit of bedrijf is.”

De combinatie tussen het juridische specialisme en de aandacht voor de context van het geschil maakt mijn vak enorm boeiend.

Dat een eigen onderneming ook met uitdagingen gepaard gaat, weet Janneke maar al te goed. “Wij werken alleen voor particulieren en hebben geen hoog uurtarief, maar juridische bijstand is gewoon prijzig. Wij moeten namelijk hoge kosten maken om onze kennis op peil te houden en om voldoende verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheden. Particulieren kunnen niet altijd op tijd onze rekeningen betalen en dat begrijpen wij. Om deze reden treffen wij veel betalingsregelingen. Maar onze kosten lopen wel gewoon door. Het minst leuke vind ik dan ook om daadwerkelijk de betalingen voor de werkzaamheden rond te krijgen. Dit blijft een uitdaging.”

Tips van Janneke

  1. Neem beslissingen op basis van je gevoel (en dus ervaring). “Met mensen waarvan je buikpijn krijgt moet je niet samenwerken. En als je daar toch mee samenwerkt, moet je er snel afscheid van nemen. Er komt dan ruimte vrij die je kunt invullen met leuke dingen.”
  2. Zorg voor voldoende positieve energie op kantoor. “In de echtscheidingswereld waarin ik werk is het belangrijk om positief te zijn. Ik werk toch met veelal emotionele (dus boze en verdrietige) mensen. Op kantoor zorgen we ervoor dat het tussen alle medewerkers gezellig is en dat we een goede gezonde lunch en lekkere koffie hebben. Ook gaan we regelmatig samen een borrel drinken.”
  3. Blijf niet te lang doormodderen in een baan waarbij je eigenlijk niet tevreden bent. “In zo’n situatie kan er onherstelbaar veel kapotgaan. Veel mensen, ook jonge mensen, zijn in een burn-out terecht gekomen, omdat ze te lang over hun grenzen zijn heengegaan en te lang in die oninspirerende baan zijn blijven hangen. Dit kost je meer energie dan dat het je oplevert. Ga praten met mensen die je inspireren om zo ideeën op te doen voor je eigen plan. Daar krijg je zoveel energie van dat de stap steeds kleiner wordt.”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *