DIY. Een veelgehoorde term. Jinske Verpalen (31) was gek op DIY (Do It Yourself), oftewel het zelf maken van dingen. Maar dat ze er zo succesvol in zou worden, had ze nooit kunnen dromen toen ze nog werkte als levensmiddelentechnoloog. Tegenwoordig verkoopt ze de DIY-pakketten voor moderne woon- en modeaccessoires onder de naam IMAKIN, wat staat voor Imagine en Making. Je kunt de IMAKIN pakketten in meer dan 100 winkels kopen. Hoe ze dat heeft bereikt, lees je hieronder.
Jinske was als jong meisje al creatief en vaak bezig met kleuren en knippen en plakken. Later werd dit het versieren van haar kleding of het opknappen van meubels en kussens. Ze struinde dan ook regelmatig hobbybeurzen af op zoek naar nieuw materiaal. Maar ze vond nooit helemaal wat ze zocht. “Het waren vaak standaard knutsel spullen met veel kant en andere frutsels. Ik was op zoek naar modernere spullen, die ook een strakkere uitstraling hadden. De vriendin waarmee ik de beurs bezocht, gaf aan dat ze wel heel graag iets zelf wilde maken, maar dat ze niet wist hoe ze dit precies moest doen. Mijn idee voor een alles-in-1-DIY-pakket was geboren.”
Succesvol ontwerp
Jinske is dit idee verder gaan onderzoeken en heeft zich in januari 2013 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. “Ik kon via groothandels in Duitsland en Amerika aan mooie materialen komen, want Nederland loopt op dit gebied echt nog achter. Ik ben toen pakketten gaan samenstellen en merkte dat er veel vraag naar was. Dat is ook de gedachte achter IMAKIN: je kunt zelf bedenken wat je wilt maken, dus Imagine en Making.”
Naast deze ‘hobby’ werkte Jinske als levensmiddelentechnoloog en productontwikkelaar in de voeding. Een erg interessante baan, waar ze ook voor gestudeerd had. Maar het ontwikkelen en opzetten van haar eigen bedrijf bleef trekken. “In het begin werkte ik 40 uur per week naast IMAKIN. Ik ben ieder jaar een dagje minder gaan werken totdat ik nog maar 24 uur per week een loondienstbaan had. Ik wist namelijk in mijn hart dat als ik me niet 100% op IMAKIN kon gaan richten, dat mijn bedrijf niet verder zou groeien dan waar ik was.”
Focus
Sinds juli 2016 is ze volledig met IMAKIN bezig. Dit was een spannende stap, want in het begin kon Jinske nog niet voldoende inkomen uit IMAKIN halen. En wat moet je dan? Gelukkig bleek al gauw dat ze door de extra tijd die ze nu had, haar ideeën verder uit kon werken. “Eerst was ik voornamelijk bezig met het bestellen van materialen, het maken van producten en het verzenden van orders. Heel fijn natuurlijk, maar daardoor bleef er weinig tijd over om te werken aan de groei van het bedrijf: het ontwikkelen van nieuwe producten, het bepalen van de strategie of het bedenken van originele acties. En daar heb ik sinds juli nu wél tijd voor. Zo werd mijn nieuwe productlijn vorig jaar september heel goed ontvangen door de klanten. Ik wist nu helemaal zeker dat ik de goede beslissing had genomen!
De reacties van haar klanten zijn de dingen die haar werk zo leuk maken. “Als zij trots een foto van het resultaat van een IMAKIN DIY sturen word ik zo blij. Dát is waarom ik met IMAKIN begonnen ben: het makkelijk maken van Do It Yourself en het trots kunnen zijn op iets dat je zelf gemaakt hebt. Van het contact met klanten en het adviseren en inspireren krijg ik de meeste energie. Als ik op een evenement sta en ik zie dat klanten blij worden van mijn concept, dan sta ik vaak de hele dag te stralen van trots!”
Tips van Jinske
Blijf niet te lang in de droomfase hangen. “Start met een goed plan en verbeter je product of dienst steeds verder. Luister naar wat je klanten ervan vinden en pas het aan aan hun wensen. Je koopt en maakt producten voor hen, dus je wil ook iets maken waar zij blij mee zijn.”
Vraag advies en hulp aan mensen die er verstand van hebben. “Wees niet te trots om het zelf allemaal uit te vinden. Daar gaat ontzettend veel tijd in zitten en die tijd kun je weer besteden aan andere zaken.”
Plan tijd voor jezelf in. “Van tevoren had ik geen idee hoeveel tijd het opzetten en runnen van een eigen bedrijf kost. Ik moest mezelf af en toe echt afremmen, dus houd ook rekening met je vrije tijd.”
“Your dreamjob does not exist, you must create it”